Selecteer een pagina
Leeftijd
Kleur
Materiaal
Merk
-

Op de buik draaien

Spelthema Baby 3-6 maanden
Laat je je baby een eigen tempo volgen in de bewegingsontwikkeling, dan zal ze eerst van de rug op de buik draaien. In rugligging zie je je baby allerlei bewegingen maken: met haar benen trappelen, haar heupen optillen, zich uitstrekken, etc. Deze bewegingen versterken de spieren, tot je kind er uiteindelijk klaar voor is om zélf op haar buik te draaien.

Wachten tot ze zover is, heeft als voordeel dat je kind zich prettig voelt in haar lijf. Leg je haar al eerder op haar buik om nekspieren te trainen, dan geeft dit veel spanning. Haar aandacht is bij het overeind blijven en niet bij het speelgoed om haar heen. Bij gezonde baby’s is die oefening echt niet nodig en levert alleen maar frustratie op. Er is tussen kinderen een groot verschil in leeftijd van het op de buik draaien, alles tussen 4 en 7 maanden past bij een gemiddelde ontwikkeling.

Draait je baby uit eigen beweging naar haar buik, dan is dat een gebeurtenis die de wereld letterlijk op z’n kop zet. Sommige kinderen doen dit bijna per ongeluk en andere zie je intensief bezig om te proberen hoe ze kunnen draaien. Het omdraaien wordt dan een spelletje op zichzelf.

Bij het draaien op de buik komt de arm vaak vast te zitten onder de romp. Een vervelend gevoel, dus begint je baby te huilen. In het begin help je haar door haar terug op de rug te draaien, maar als je merkt dat je kind niet per ongeluk op de buik terecht komt dan kun je steeds meer tijd nemen voor jij in actie komt. Het is beter als je baby zelf een oplossing zoekt voor dit ongemak, door haar lichaamsgewicht te verplaatsen en zo ruimte te maken om de arm onder zich vandaan te halen.

Door steeds meer tijd op haar buik door te brengen, oefent en leert je kind om niet alleen het hoofd op te tillen, maar ook de handen en voeten te gebruiken. Er komt steeds meer coördinatie en de romp wordt beweeglijker, waardoor bewegingen makkelijker te sturen zijn. Na een tijdje is de buikligging zo vertrouwd en comfortabel geworden dat je baby ook in deze houding veel speelt.

Toont alle 9 resultaten